Care este rolul atasamentului in dezvoltarea copilului

Care este rolul atasamentului in dezvoltarea copilului

Se spune ca meseria de parinte e cea mai grea din lume! Orice mama a simtit asta pe pielea ei, mai ales in primele momente ale relatiei lor. Acestea sunt extrem de solicitante pentru mama, pentru ca, la fel ca in multe alte momente din viitor, copilul o revendica fara incetare. Lumea de intuneric in care se naste copilul o cere acolo in fiecare clipa pentru a-l proteja, hrani, securiza. Mai apoi boala, anxietatea, noul, tot ce nu-i previzibil pentru micutul ei, sunt toate momente cheie in care copilul intelege lucruri esentiale despre mama lui, despre relatia cu ea si despre lumea in care a venit.

Atunci cand vorbim despre copii si parinti vorbim si despre atasament. Despre relatia unica care se creaza intre ei ca urmare a interactiunii lor constante. Cand vorbim despre atasament putem sa ne gandim la sanatate si dezvoltare armonioasa, pentru ca atasamentul este acel fir invizibil ce se construieste putin cate putin intre mama si copilul ei, incepand cu primele interactiuni.

Atasamentul este prima relatie de dragoste pe care copilul o traieste alaturi de o persoana, disponibila si afectuasa care de cele mai multe ori este mama si se numeste figura de atasament.

Rolul atasamentului

Rolul atasamentului este fabulos pentru ca mentine parintele in preajma copilului, ceea ce desigur asigura supravietuirea micului pui. Construirea unui atasament sanatos este esentiala in primii ani de viata ai copilului. De fapt reprezinta nevoia primordiala a puiului de om pentru a-si achizitiona usor si sanatos abilitatiile cognitive, fizice si emotionale, necesare dezvoltarii sanatoase si echilibrate.

Atunci cand mama ii poate asigura copilului o stare de siguranta, netulburata de teama si frica de a o pierde, atunci cand ea este calda, constanta, blanda, disponibila fata de nevoile fizice si emotionale ale copilului cel mai probabil copilul va dezvolta un atasament securizant. Copilul cu atasament securizant invata sa asocieze mama cu bunastarea, confortul si reducerea primejdiei si o vede ca un refugiu pentru trairile stresante pe care le incearca. Deci ori de cate ori se va simti dezamagit, respins, coplesit, in pragul esecului sau doar speriat, bolnav sau descurajat copilul se va intoarce la mama pentru a-si recapata starea se confort si siguranta de care are atata nevoie pentru a se putea intoarce inapoi in expeditia vietii.

Mama care reuseste sa raspunda regulat si prompt la semnalele de plans ale copilului il ajuta pe acesta sa fie mai putin solicitant. El capata incredere in el insusi pentru ca mama ii asigura aceasta baza reconfortanta de siguranta ori de cate ori are nevoie. Este o baza de siguranta de la care copiii pot pleca increzatori in a explora viata si posibilitatile ei, de a-si construi relatii bune, de a-si achizitiona informatii si noi competente.

Un atasament sanatos este puntea copilului catre independenta si libertate, catre autonomie, catre construirea relatiilor sanatoase pe tot parcursul vietii si este primordial in sanatatea mentala a fiecarui om.

Unde poti afla mai multe despre atasamentul securizant

Vestea buna este ca ne asteapta 2 zile pline in informatii si experiente care ne vor ajuta sa ne formam un atasament securizant fata de copiii nostri. In 17, 18 februarie te invitam la Conferinta pe tema atasamentului, sustinuta de una dintre cele mai importante figuri în domeniul Atașamentului părinte-copil  la nivel european și printre puținii experti în acest domeniu din țara noastră. In cadrul conferintei Atasamentul Parinte-Copil: Baza relatiilor sanatoase, psiholog Ana Muntean ne va ajuta sa ne clarificam, sa gasim raspunsuri la intrebari legate de activarea si dezvoltarea atasamentului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s