Cand despodobim bradul de Craciun si ce facem cu el dupa Sarbatori?

Ne-am bucurat de magia unica a Sarbatorilor in jurul bradului de Craciun, insa iata ca in curand va veni si momentul in care va trebui sa despodobim pomul care ne-a adus atat de multa bucurie in ultimele saptamani. Insa data la care se despodobeste bradul de Craciun, fie el natural sau artificial, ramane o enigma pentru multi dintre noi.

Sa aflam cand spune traditia ca putem despodobi bradul de Craciun, dar si ce putem face cu bradutul dupa Sarbatori!

Cand se despodobeste bradul de Craciun?

Multi dintre noi ne grabim sa despodobim bradul la 2-3 zile dupa Revelion, in timp ce altii prefera sa il despodobeasca mai tarziu, fie pentru ca vor sa simta in continuare spritul Sarbatorilor, fie pentru celor mici le este destul de greu sa renunte la bradutul frumos decorat.

Traditia spune, insa, ca bradul de Craciun se tine impodobit pana dupa 7 ianuarie, adica dupa Sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul.

Ce facem cu bradul de Craciun dupa Sarbatori?

Daca ai avut un brad artificial, lucrurile stau cat se poate de simplu: odata ce l-ai despodobit, il depozitezi in acelasi loc in care a stat pana acum, de preferat, cat mai acoperit, astfel incat sa nu se umple de praf pana la urmatorul Craciun.

Cum plantam bradul in ghiveci?

Daca ai optat pentru un brad in ghiveci, il poti planta. Dupa ce il despodobesti, muta-l timp de 2 zile intr-o incapere cu temperatura mai scazuta decat in casa (garaj, balcon inchis, magazie), astfel incat bradutul sa se poata reobisnui cu aerul mai rece. Apoi, il poti scoate afara, iar daca nu este inghet, poti planta bradul in pamant chiar atunci.

Daca, in schimb, afara temperaturile sunt cu mult sub zero grade Celsius, lasa bradul in ghiveci pana trece gerul si protejeaza ghiveciul de inghet. Poti inveli ghiveciul cu o patura pe care nu o mai folosesti, cu un geotextil sau cu o rogojina.

Bradul creste la deal sau la munte, asa ca dupa ce trece gerul planteaza-l intr-un loc cu expunere nordica sau nord-estica. Il poti pune si la umbra altor arbori, important este ca la amiaza, cand soarele este cel mai puternic, razele sa nu baza direct pe brad.

Potrivit plantamfaptebune.ro, groapa de plantare ar trebui sa fie de doua ori mai lata si de doua ori mai mare decat circumferinta radacinilor. Se toarna apa in groapa pregatita, iar daca dupa 12 ore apa nu se absoarbe in pamant, groapa mai trebuie adancita pana cand apa dispare.

Dupa pregatirea locului in care urmeaza sa plantezi bradul, introdu radacina in groapa si acopera cu pamantul scos in prealabil. Ai grija sa uzi bradutul replantat cat mai des la inceput, ca sa i se prinda radacina.

Ce facem cu bradul natural taiat? Idei de reciclare

In cazul in care ai ales un brad natural taiat, poti apela la serviciile unor centre de reciclare din orasul tau. Prin reciclare, bradutii ajung in centrele de compostare, unde sunt maruntiti si transformati in combustibil sau in ingrasamant pentru gradini si terenuri agricole.

Daca ai cumparat bradul dintr-un magazin de bricolaj, afla daca ofera posibilitatea de a colecta si recicla bradul respectiv. Asigura-te ca ai pastrat bonul sau factura pe care le-ai primit atunci cand ai cumparat sau comandat bradul.

Daca locuiesti la curte, foloseste bradul in gradina. O varianta ar fi sa cureti tulpina de crengi si sa o folosesti pe post de arac pentru a sustine plantele cataratoare. Poti scutura acele de brad in gradina. Acestea se descompun treptat si cresc aciditatea solului, oferind nutrienti pentru plantele pe care le vei sadi.

Tot din bradul de Craciun, mai exact, din crengile sale, mai poti face aparatoare pentru radacinile arbustilor si tufelor din gradina, aranjandu-le in jurul acestora.

Daca nu ai o curte in care sa folosesti bradul, poti oferi crengile celor care inca mai fac focul in sobe sau iti poti pune imaginatia la incercare realizand cateva elemente decorative. Vopseste crengile in diverse culori si foloseste-le pe post de „cuier” pentru chei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s