Au voie copiii pe retelele sociale?

Au voie copiii pe retelele sociale?

Desi exista limite de varsta impuse de platforme, observam copiii pe retelele sociale tot mai des. Ce faci, ca parinte? Le interzici accesul sau exista si alte solutii? Afla raspunsurile acum, la Meditatii pentru parinti.

Ai stat vreodata sa citesti regulamentele platformelor sociale? Multe dintre ele au limite de varsta. De exemplu, stiai ca, pe WhatsApp, ai voie sa iti faci cont dupa varsta de 16 ani? Sau ca YouTube a pus o limita de varsta de 18 ani (desi permite crearea de conturi si de la 13 ani, cu acordul parintilor)? Cele mai multe retele sociale permit crearea de conturi de la varsta de 13 ani in sus.

Cu toate acestea, sunt din ce in ce mai multi copii care fie isi fac singuri conturi pe astfel de platforme, fie primesc acordul parintilor de la varste tot mai mici.

Vorbim despre generatiile care s-au nascut cu un calculator in casa, despre nativii tehnologiei, pentru care conexiunea la Internet este la fel de normala ca apa de la robinet. Mai are vreun rost ca noi, parintii, sa le interzicem accesul in online? Mai putem sa le oferim siguranta pe Internet?

Iata ce crede Diana Stanculeanu, psiholog Salvati Copiii.

Cum aparam copiii pe retelele sociale

Este foarte posibil ca micutul tau are cont pe Facebook, pe YouTube sau pe o alta platforma asemanatoare. Sau poate inca nu a ajuns sa isi faca, dar stii ca multi dintre prietenii sai au cont deja si nu va mai dura mult pana vei ceda la insistentele propriului copil.

Ce faci in aceste situatii? Cum il aperi de cyberbullying, de mesaje si imagini nepotrivite varstei sale, de o viata secreta, la care nu vei mai avea suficient acces?

Raspunsul este simplu: il inveti cum sa se apere singur. Stim ca nu este neaparat ce voiai sa auzi, pentru ca ti-e teama de a pierde controlul asupra puiului tau si nu vrei sa fie expus la pericolele online. Totusi, adevarul este ca protectia ta are limite. In online, copilul tau va decide ce face, iar ceea ce poti tu sa faci este sa il ajuti sa ia deciziile corecte.

Invata-l despre siguranta pe Internet. Spune-i sa nu isi imparta datele personale in mediul online. Arata-i setarile de privacy din platforma. Explica-i ca o poza sau un video, odata urcate, vor fi la indemana oricui, vor putea fi editate si distorsionate. Invata-l sa raporteze orice i se pare nepotrivit.

Descopera mai multe informatii despre copiii pe retelele sociale, din cea mai recenta editie a studiului Itsy Bitsy – Parintii Copiilor Digitali.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s