Arta negocierii cu cei mai buni profesori – Copiii!

Arta negocierii cu cei mai buni profesori – Copiii!

De multe ori ne miram vazand simplitatea si eficienta metodelor pe care copiii le au in arsenalul personal de negociere. Am auzit de multe ori parinti spunand: atunci cand vrea ceva, copilul meu stie intotdeuna ce sa faca pentru a obtine acel ceva. Copiii au capacitatea – as indrazni sa spun, nativa – de a observa si a aplica cele mai puternice metode de convingere.

Sunt pasionat de arta vanzarii si recunosc faptul ca sunt avid sa aflu mereu noi metode si strategii de negociere. Insa uneori se pare ca solutiile cele mai bune sunt cele care vin in mod natural – cele pe care le avem in tolba noastra de comportamente o data cu venirea pe lume.

Asadar, am cules cinci lectii de negociere pe care le-am (re)invatat de la copii:

1. Charisma

In general majoritatea copiilor au ceea ce se numeste comportament charismatic. Charisma este un magnetism care il face pe cel ce-o detine sa aiba influenta asupra celorlati. Matematic vorbind, charisma este rezultatul inmultirii a trei comportamente: Autenticitate, Bucurie si Credinta in sensul de incredere.

A x B x C = Ch

De ce inmultire?! Pentru ca daca unul dintre termeni este zero rezultatul este zero. Copiii manifesta firesc aceste trei comportamente – de aceea atunci cand cer ceva este foarte greu sa-i refuzi.

2. Zambet

Se spune ca daca ai facut pe cineva sa zambeasca inseamna ca poti sa-i vinzi. Copiii zambesc instictiv, nu au nevoie de un motiv bine determinat pentru a zambi. Zambetul este natural si de aceea devine molipsitor. Este foarte greu sa te uiti la un copil care zambeste si sa nu zambesti. Acest mimetism implict al zambetului este valabil si in lumea celor mari. Conditia pentru reusita este autenticitatea.

3. Persoana potrivita

Una dintre cerintele de baza in negociere este alegerea potrivita a persoanei cu care negociezi. Astfel, este foarte important sa comunici in primul rand cu cel care se arata cel mai deschis catre tine. Copiii stiu instinctiv care dintre persoanele din jur o sa cedeze cel mai usor cerintelor. Cum reusesc acest lucru?! Sunt foarte fini observatori si invata foarte repede comportamente necesare pentru a convinge.

4. Focus

Obiectivul de tip „tunel” este acel tel care este urmarit fara sa se mai acorde atentie la nimic altceva decat la rezultatul vizat. Noile teorii in ceea ce priveste genialitatea spun ca geniile au aceasta capacitate de a se dedica unui singur subiect de lucru. De aceea reusesc sa emita conceptii extraodinare – sunt concentrati total pe un singur obiectiv. Un copil care este concentrat de exemplu sa aiba o anumita jucarie va fi foarte greu de convins sa-si doreasca altceva. În negociere, este important sa stii foarte clar ce vrei. Odata stabilit acest deziderat, concentreaza-te total pe obiectivul tau.

5. Simplitate

Uneori ne imaginam ca pentru a reusi o negociere este necesar sa dam foarte multe informatii interlocutorilor nostri. Adevarul este ca oamenii sunt convinsi cel mai adesea de expresiile simple si clare. Copiii spun foarte direct si simplu ceea ce-si doresc. De aceea impactul este major. Nu as vrea sa se inteleaga ca nu e nevoie sa spunem informatii celor cu care negociem dar este nevoie sa dam aceste date scurt, clar si concis.

Se spune ca pentru a fi un om extraordinar in negociere este nevoie sa fii in primul rand un Om extraordinar! Cred ca principalul motiv pentru care copiii sunt asa de buni negociatori este legat de faptul ca sunt extraodinari. Ei stiu cui sa se adreseze si raman concentrati pe ce-i intereseaza cu adevarat. Spun lucrurilor pe nume in modul cel mai simplu folosind charisma si mai ales zambetul autentic.

Aceste metode sunt unele dintre cele mai puternice instrumete de negociere. Și daca ti se par greu de aplicat, te rog da-ti seama ca nu este nevoie decat sa-ti aduci aminte ca ai fost copil si ca ai experienta pe toate aceste comportamente. Este nevoie doar sa-ti aduci aminte. 🙂

Ti-a placut articolul? Vino sa-l cunosti pe autor – Alin Comsa – si sa lucrezi cu el la Atelierul de tehnici de negociere pe care il incepe din 25 aprilie la Fundatia Calea Victoriei.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s