Anul acesta, fii Mandru de Martisor!

Anul acesta, fii Mandru de Martisor!

#mandrudemartisor

Martisorul, simbol al reinnoirii timpului si al renasterii naturii, devine o traditie recunoscuta la nivel international.

Din luna decembrie 2017, prin dosarul transfrontalier „Practici culturale asociate zilei de 1 martie”, traditia straveche a Martisorului a fost inclusa in Lista UNESCO a Patrimoniului cultural imaterial al umanitatii, alaturandu-se celorlalte 14 obiective din Romania care fac deja parte din Patrimoniul Cultural si Natural UNESCO.

Cu acest prilej Bancpost, in calitate de sustinator activ al valorilor culturale romanesti lanseaza in parteneriat cu Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, campania „Mandru de Martisor” #mandrudemartisor, contribuind astfel la educarea tinerei generatii in spiritul valorilor culturale romanesti, al traditiilor si obiceiurilor autentice.

Martisorul, secole de traditie romaneasca

Martisorul este astazi unul dintre cele mai populare obiceiuri romanesti. Sarbatoare traditionala, nascuta din credintele si obiceiurile agrare ale stramosilor nostri, geto-dacii si romanii, marcheaza renasterea naturii si intrarea in noul an agricol, fiind strans legata de traditiile Anului Nou, care in vechime incepea la 1 Martie.

In trecut, martisoarele erau purtate la gat sau la incheietura mainii. Firele rasucite ale martisorului simbolizeaza unitatea contrariilor: frig-cald, iarna-vara, moarte-viata, feminine-masculin, regenerarea continua a vietii. In anii ce au venit, snurului alb-rosu i-au fost adaugate diverse obiecte, de la monede de argint, la simboluri purtatoare de noroc. Martisorul s-a adaptat in timp vremurilor, astfel ca, treptat, a inceput sa fie etalat prins de haina, la piept, in dreptul inimii. In prezent, Martisorul s-a transformat, in multe cazuri, in adevarate opere de arta. Snurul alb-rosu insotit de diverse simboluri este purtat cu mandrie de toate doamnele si domnisoarele in luna martie.

Bancpost, promotor al valorilor culturale romanesti

Campania „Mandru de Martisor” #mandrudemartisor se inscrie in Programul de educatie culturala Tara ta, traditia ta”, primul proiect de educatie culturala din Romania, axat pe promovarea in scoli a Patrimoniului Cultural si Natural UNESCO.

Lansat in 2017 de Bancpost, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, programul „Tara ta, traditia ta” isi propune sa promoveze obiectivele patrimoniului cultural si natural romanesc in scoli. Peste 5000 de copii din clasele V-VIII au luat parte la atelierele teoretice si practice dezvoltate special pentru ei. Urmare a acestui raspuns extraordinar, Bancpost a hotarat pentru 2018 extinderea programului la nivel national.

#mandrudemartisor

#bancpostpentrucultura


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s