Ana Maria Diceanu: Cum iti feresti copilul de stiri false

Ana Maria Diceanu: Cum iti feresti copilul de stiri false

Pentru ca mediul online nu este reglementat aproape deloc, sunt o multime de stiri false care ne invadeaza conturile, fie pe e-mail, fie pe retelele sociale sau alte site-uri pe care le vizitam. Cum copiii sunt niste nativi ai digitalului, si ei sunt expusi la stiri false, poate chiar mai mult decat noi, adultii. Cum ii ajutam sa discearna intre adevar si fake news? La Happy Music cu Ruxandra si Marius am aflat cateva sfaturi si le poti afla si tu din podcastul de mai jos.

Pentru a ne povesti despre fenomenul stirilor false si despre cum le combatem, am invitat-o in emisiune pe Ana Maria Diceanu, Senior Partner si Head of Crisis Department la GMP PR.

„In afara de noi, adultii, victimele acestui fenomen sunt si copiii care petrec foarte mult timp pe retelele sociale, acolo unde, de altfel, se gasesc cele mai multe stiri false”, ne-a avertizat ea.

In acest moment, Ana Maria Diceanu are un proiect impreuna cu jurnalistul Tudor Musat, pe subiectul „alfabetizarii media” (media literacy). Cei doi merg in scoli si tin ateliere cu elevii, parintii si profesorii, prin care ii ajuta sa descifreze corect mesajele intalnite in mediul online si sa invete cum sa depisteze stiri false si sa fie in siguranta online.

Cum depistam stiri false

Cred ca elementul esential, atunci cand vorbim de stirile false, este sa ne uitam cu un ochi critic pe absolut orice citim si sa nu luam de buna o informatie de pe Facebook doar pentru ca a share-uit-o un prieten”, ne-a mai spus ea.

Ana Maria ne-a ajutat si cu o serie de sfaturi pe care sa le impartim cu ai nostri copii, astfel incat sa ii ajutam sa fie mai atenti la fake news:

  • sa fie atenti la elemente precum: titlu prea bombastic, aspectul site-ului, lipsa unei sectiuni despre site, url dubios;
  • sa compare informatia respectiva cu ceea ce cunosc deja;
  • sa ne ajutam copiii sa gandeasca individual si sa aiba incredere in propriile ganduri si idei;
  • sa nu ii certam daca vin cu pareri care noi nu le sustinem sau pe care le consideram gresita;
  • sa ii lasam sa analizeze toate informatiile pe care le au, sa le treaca printr-un filtru critic.

Afla mai multe despre siguranta online, cum sa depistezi si sa te aperi de stiri false din podcastul de mai jos.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s