A cui este vina?

In cate situatii ti-ai pus aceasta intrebare – A cui este vina? Si de cate ori te-ai simtit bine, odata ce ai aflat raspunsul? Invinovatirea este un proces toxic pentru relatii si iata de ce.

Gasirea vinovatului a devenit deja o practica pe care o facem automat. Cum se intampla ceva rau, cum incepem sa analizam cine a fost implicat si cine a gresit. In plus, gasim o cale si pentru a ne rationaliza „vanatoarea” de vinovati: cineva TREBUIE sa isi asume responsabilitatea.

Problema este ca vina si responsabilitatea sunt, de fapt, intr-o relatie inversa.

Responsabilitatea

A-l cauta pe cel responsabil inseamna a vorbi cu acea persoana despre ce nu a mers, ce te-a deranjat si ce ar putea fi facut mai bine. Inseamna comunicare

”Responsabilitatea, prin definitie, este un proces vulnerabil”, este de parere Brené Brown, sociolog.

Invinovatirea

A-l cauta pe cel vinovat inseamna a te descarca de disconfort, durere si furie. Inseamna a cauta o forma de control, intr-un moment de panica. Dar invinovatirea distruge relatiile si tradeaza o lasitate, pentru ca, in loc sa ne permitem sa fim vulnerabili si empatici, ne punem o masca de putere – o putere falsa.

”Este unul dintre motivele pentru care ratam oportunitatile de a fi empatici”, continua Brené.

Urmareste mai jos exemplul personal al lui Brené Brown si descopera cum iti poti schimba comportamentul de invinovatire.

Pe acelasi subiect, vezi si:


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s