Primul CD cu basme rome pentru copii

CD-ul cuprinde trei basme alese din culegeri de folclor rom – „Povestea lui Cirikli”, „Povestea celei dintai viori”, „Dalba luna si intaii romi de pe pamant” – dramatizate si citite in limba romana de actorul rom Aurel Sorin Sandu.

Muzica de fond a basmelor apartine formatiei Mahala Rai Banda si a altor instrumentisti romi.

Basmele descriu personaje “cu fata intunecata, dar inima curata”, viori ce au prins in lemnul lor “suflet de ciuta, zvon de lumina si plans de ape”, si vesnicii eroi salvatori, de aceasta data, romi. Contextul in care se petrece actiunea, folosirea ocazionala a cuvintelor in limba romani, finalul pozitiv indeamna copiii la valorizarea diversitatii etnice atat in sistemul de invatamant, unde deprind primele norme de relationare, cat si in viitor, ca adulti.

Primul CD de basme rome din Romania a fost lansat de Secretariatul General al Guvernului, fiind realizat in cadrul programului S.P.E.R – Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma.

CD-ul a fost editat in 2000 de exemplare, care vor fi distribuite gratuit in gradinite cu clase mixte de copii romi si neromi. Basmele, dedicate tuturor copiilor, indiferent de etnie, pot fi ascultate si prin accesarea site-ului www.sper.org.ro.

Asculta acum:

„Povestea lui Cirikli” [media=127]
„Povestea celei dintai viori” [media=128]
„Dalba luna si intaii romi de pe pamant” [media=129]


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s