Conversatiile cu bebelusii

Bebelusii se nasc cu o capacitate uimitoare de a vorbi. Cum oare altfel un bebelus nascut nonverbal invata sa inteleaga vorbirea si sa vorbeasca la randul lui intr-o perioada de timp relativ scurta?

Desi acest lucru poate sugera faptul ca limbajul se dobandeste in mod aproape automat, dezvoltarea limbajului si comunicarea au nevoie de experienta si practica. La inceput, comunicarea bebelusilor este dominata de nevoile imediate de hrana, confort si somn. Cu toate acestea, bebelusii au nevoie si de interactiune sociala. Inca de la nastere arata preferinte pentru forme care seamana cu fata umana. Raspund la voci si imita expresii faciale. Observarea atenta a interactiunilor sociale ale bebelusilor cu persoanele care ii ingrijesc i-a facut pe cercetatori sa inteleaga ca inca de la nastere bebelusii sunt comunicatori sociali foarte activi. Ei converseaza in multe feluri cu adultii si se pot angaja in schimburi interactive pline de sens, care pot fi considerate “conversatii”.

Inca de la 8 saptamani, bebelusii “converseaza” cu persoana care ii ingrijeste. Conversatia inseamna un dialog pe care cineva il initiaza si la care altcineva raspunde. Adultul poate comunica cu bebelusul prin cuvinte, gesturi, sunete de iubire. “Vorbirea” bebelusului poate fi doar o simpla miscare a gurii si a limbii sau poate un gangurit.

Conversatiile dintre adulti si bebelusi ii ajuta pe acestia sa devina participanti activi intr-o comunicare cu dublu sens, interactiva si plina de intelesuri. Lasati singuri, bebelusii nu pot realiza acest lucru: au nevoie de ajutor pentru a comunica. Nici televizorul, nici alt ecran care “vorbeste” singur nu poate inlocui dialogul real, in care copilului i se raspunde personal si in care copilul participa spontan.

Regulile de baza ale conversatiei cu un bebelus:
• Stati cu fata la el si priviti-l in ochi. Conversatiile devin astfel mai usoare. Copilul invata astfel sa asocieze expresiile fetei cu tonul vocii. Adultul invata sa observe daca bebelusul este obosit de conversatie sau daca, dimpotriva, este suprastimulat si are nevoie sa se linisteasca.
• Bebelusii sunt curiosi sa observe tot ce misca in jurul lor. Oameni, lucruri, narura, totul ii poate starni interesul. Daca adultul leaga conversatia de obiectul care a starnit interesul bebelusului, conversatia devine un prilej practic de invatare naturala .
• Bebelusilor le plac repetitia si joaca in timpul conversatiilor. Adora sa anticipeze reactiile adultului. In felul acesta isi dezvolta abilitatile sociale.
• Conversatiile nu trebuie sa fie neaparat lungi. Intervalul de atentie al bebelusilor variaza ca durata si intensitate.

Beneficiile conversatiei cu bebelusii
• ii ajuta sa-si dezvolte limbajul.
• ii ajuta sa-i cunoasca pe cei din jur. In plus, incep sa se cunoasca si pe ei insisi. Relatia cu cei din jur este esentiala pentru construirea propriei identitati.
• invata despre lumea din jur.
• comunicarea cu adultul ii ajuta sa-si intareasca atasamentul. Cand adultul arata ca intelege semnalele trimise de copil si le raspunde in mod adecvat, copilul se simte mult mai sigur pe el, ceea ce il va ajuta mai tarziu in abilitatile sale sociale. Atasamentul si senzatia de siguranta sunt legate de capacitatea copilului de a-si controla emotiile, dar si de perspectiva pozitiva asupra vietii. De asemenea, dezvoltarea creierului si functiile neurologice sunt optime atunci cand adultul care il ingrijeste pe copil rapsunde prompt la initiativa de comunicare a copilului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s