Prima baie a bebelusului

Prima baie a bebelusului face parte dintr-o lista lunga de momente emotionante! Este un lucru nou atat pentru cel mic, cat si pentru tine. Cum te vei descurca? Ce este de facut?

Cand este momentul pentru prima baita?

In general, se recomanda ca prima baie a micutului tau sa aiba loc dupa primele doua saptamani, odata ce a cazut bontul ombilical, iar zona s-a cicatrizat.

Pana atunci, insa, poti recurge la spalarea cu buretele. In aceasta perioada, pentru ca bebelusul este foarte sensibil, vei vrea sa il tamponezi delicat cu un burete moale sau cu un prosop umed.

Pentru aceste spalari, este indicat sa alegi o camera calduroasa (cam 23°-25° C). Acopera o masa cu un prosop gros si aduna cele necesare:

  • un burete moale
  • un prosop uscat si curat
  • un scutec nou
  • hainute curate pentru bebelus
  • apa calduta (nicidecum fierbinte)

Dezbraca-l pe micut, lasandu-i doar scutecul (acela se scoate ultimul) si tinandu-i capul cu o mana. Inveleste-l in prosopul uscat si spala doar mici portiuni, pe rand. Este important ca bebelusul tau sa se simta mereu confortabil si sa nu fie expus la frig.

Poti incepe sa il speli cu buretele dupa urechi, apoi coboara pana la gat, brate, picioruse si degetele. Pe cap il speli aproape de final – neavand mult par, tot ce trebuie sa faci este sa il tamponezi de cateva ori cu buretele. Inclina-i capul pe spate putin, pentru a evita sa ii intre apa in ochi.

In a doua parte a spalarii, ii dai jos scutecul si ii cureti delicat burtica, funduletul si zona genitala. Curata-i aceste parti dupa fiecare schimbare de scutec.

Pentru aceasta prima spalare, nu ai nevoie de sampon. Dupa ce ai terminat, usuca-l pe micut cu miscari usoare, pune-i scutecul nou si imbraca-l in hainutele curate.

Baia bebelusului in cadita

Dupa ce rana de la cordonul ombilical s-a cicatrizat, poti incepe sa incerci baia in cadita. Atentie! Foloseste o cadita noua, speciala pentru imbaierea micutului tau.

S-ar putea ca aceasta tranzitie (de la burete la cadita) sa nu fie bine primita de copilas. Asa ca, daca vezi ca se agita in mod excesiv sau ca se supara, mai asteapta cam o saptamana, iar apoi incearca din nou. Trebuie sa intelegi ca aceasta experienta este noua si total neobisnuita pentru bebelus. Zambeste-i, canta-i, vorbeste-i – fa-l pe cel mic sa se simta in siguranta.

Cand ii faci baie in cadita, ai grija sa ii tii mereu capul afara. Incearca sa il tii sprijinit pe antebratul tau, in timp ce ii tamponezi pielea cu cealalta mana. In cadita, ar trebui sa fie cam 5-7 cm de apa calduta. De asemenea, ai grija ca prima baita sa nu dureze mai mult de 10 minute pentru ca bebelusii isi pierd caldura corporala foarte repede.

Peste ceva timp, dupa ce v-ati obisnuit amandoi (tu si copilasul tau) cu aceasta noua forma de spalare, poti incepe sa folosesti si putin sapun special pentru bebelusi, pentru a-l curata cat mai bine.

Ai grija! Nu iti lasa copilul niciodata singur in cadita. Daca suna cineva la usa sau ai ceva urgent de facut, ce nu sufera amanare, inveleste-ti micutul intr-un prosop si ia-l cu tine.

Traditii romanesti pentru prima baita

Prima baie a bebelusului, cunoscuta si sub denumirea de „prima scalda”, era pregatita cu minutiozitate de moasa si parinti.

Apa se aducea intr-un vas de lut nou – ce trebuia sa sune frumos la ciocanit, astfel incat si micutul sa aiba un glas frumos. Se credea ca apa primei scalde trebuia luata doar inainte de apusul soarelui, pentru ca micutul sa nu isi piarda somnul. Apoi, apa era turnata intr-o copaie de lemn.

In apa, se puneau diverse obiecte, cu simboluri speciale:

  • bani de argint pentru noroc si descantare (se dorea ca micutul sa aiba o viata curata si bogata),
  • un bob de orez pentru a avea noroc la bucate,
  • o pana de pasare pentru a fi usor ca ea,
  • un strop de lapte si miere pentru a avea un trai bun,
  • busuioc pentru a fi pe placul oamenilor,
  • flori de trandafir pentru a fi frumos.

Cum te-ai descurcat la prima baita a micutului tau?

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s